Dodatkowe dni wolne od zajęć dydaktycznych w roku 2017/2018 - 30 kwietnia, 2 maja, 4 maja

Aktualności przedszkola

21 stycznia 2014 17:20 | Aktualności przedszkola

„Smakowa tęcza dla niejadka”

Sprawozdanie z realizacji projektu edukacyjnego z zakresu edukacji zdrowotnej

 „Smakowa tęcza dla  niejadka”.

 

Autorki projektu: Jadwiga Skubis, Anna Czapla

 

Projekt „ Smakowa tęcza dla niejadka” został opracowany i przeprowadzony w ramach realizowanego przez  przedszkole Programu Śląskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie”. Autorki projektu, słuchaczki studiów podyplomowych z zakresu arteterapii, oparły realizację  projektu na wybranych technikach arteterapeutycznych: mapping, mandala oraz kompozycja i sztuki wizualne.

Głównym celem projektu było wyrabianie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci poprzez poznanie czterech podstawowych smaków rożnych produktów spożywczych z wykorzystaniem elementów arteterapii.

Projekt obejmował pięciodniowy cykl zajęć w których wzięły udział dzieci 5-6 letnie z grupy popołudniowej.

Dzień pierwszy.

„ Piramida zdrowia”

Poznanie wartości odżywczych poszczególnych produktów spożywczych. Analiza „ Piramidy Zdrowia” samodzielne wykrycie i naprawa błędów ukrytych w piramidzie – działanie arteterapeutyczne z nakładką foliową.

Dzień drugi.

„ Tęcza smaków”

Układ choreograficzny do piosenki „ Jesteśmy kroplą tęczy”. Degustacja produktów spożywczych o rożnych smakach: słodki, kwaśny, gorzki, kwaśny, ostry. Dopasowywanie umownego koloru do smaku. Malowanie dłońmi map smakowych na dużych formatach – działanie arteterapeutyczne - technika mappingu.

Dzień trzeci.

„ Zbożowe tace”

Poznanie rożnych produktów zbożowych i ziaren, rozumienie ich zdrowotnych walorów, działanie arteterapeutyczne – elementy jogi dla dzieci, wykonanie zbożowych mandali.

Dzień czwarty.

„ Przedszkolna uczta smakowa”

Utrwalenie nazw i kolorystyki poznanych smaków, działanie arteterapeutyczne – samodzielne komponowanie kolorowych kanapek, degustacja, dostrzeganie możliwości zmian w swoim odżywaniu.

Dzień piąty.

Utrwalenie zdobytych wiadomości, urządzenie wystawki wykonanych prac technikami arteterapeutycznymi. Prezentacja multimedialna dla rodziców z przeprowadzonego projektu.

 

Efekty przeprowadzonych działań:

Dzieci:

-        poznały wartości odżywcze poszczególnych produktów w obrębie „ Piramidy zdrowia”

-        rozpoznają podstawowe smaki ( słodki, słony, kwaśny, gorzki)

-        nazywają wrażenia smakowe w czasie spożywania różnych produktów spożywczych

-        klasyfikują produkty według wrażeń smakowych

-        potrafią przygotować proste potrawy wywołujące rożne wrażenia smakowe

-        chętniej sięgają po nową wcześniej nieznaną żywność

 

 

Przeczytano: 691 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry